poniedziałek, 26 listopada 2012


Przepis na pyszne ciasto 3-bit porzeczkowe, do wykonania którego nie potrzeba piekarnika (specjalnie dla Patty). Zdjęcie załączę, jak znów skuszę się na jego upichcenie.

 Składniki:
 - duże opakowanie herbatników (np. petit beurre)
- opakowanie krakersów
 - puszka masy kajmakowej/ krówkowej
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
 - 0,5 l mleka
 - śmietanfix
 - 2/3 kostki masła
 - 400 ml śmietanki 30%
- 1 dżem z czarnej porzeczki
- 1 opakowanie płatków migdałowych

Wykonanie:
 - spód formy wykładamy herbatnikami
 - na to: masa budyniowa (budynie ugotowane na mleku i wystudzone połączone z masłem)
 - na to: herbatniki
 - na to: masa kajmakowa (Na chwilę przed otwarciem zanurzamy puszkę masy kajmakowej w ciepłej wodzie, co ułatwi jej wyłożenie)
 - na to: krakersy
 - na to: dżem
 - na to: bita śmietana
 - na to: uprażone płatki migdałowe

Gotowe ciasto odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Gotowe!:)

2 komentarze:

  1. dziękuję:) brzmi kusząco! dam znać jak go zrobię. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio dostałam ten przepis od znajomego i faktycznie kusi, ale muszę go "ocenzurować" po zdrowemu ;)

    OdpowiedzUsuń