Przepis na pyszne ciasto 3-bit porzeczkowe, do wykonania
którego nie potrzeba piekarnika (specjalnie dla Patty). Zdjęcie załączę, jak znów skuszę się na jego upichcenie.
Składniki:
- duże opakowanie
herbatników (np. petit beurre)
- opakowanie krakersów
- puszka masy
kajmakowej/ krówkowej
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 0,5 l mleka
- śmietanfix
- 2/3 kostki masła
- 400 ml śmietanki
30%
- 1 dżem z czarnej porzeczki
- 1 opakowanie płatków migdałowych
Wykonanie:
- spód formy wykładamy
herbatnikami
- na to: masa budyniowa
(budynie ugotowane na mleku i wystudzone połączone z masłem)
- na to: herbatniki
- na to: masa
kajmakowa (Na chwilę przed otwarciem zanurzamy puszkę masy kajmakowej w ciepłej
wodzie, co ułatwi jej wyłożenie)
- na to: krakersy
- na to: dżem
- na to: bita śmietana
- na to: uprażone
płatki migdałowe
Gotowe ciasto odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Gotowe!:)
dziękuję:) brzmi kusząco! dam znać jak go zrobię. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńostatnio dostałam ten przepis od znajomego i faktycznie kusi, ale muszę go "ocenzurować" po zdrowemu ;)
OdpowiedzUsuń